- VILJAN LÄGGER KROKBEN FÖR OSS!

Hur vi än vänder & vrider på problemet kvarstår faktum.
- Det finns ett normal" läge  som vi mår bäst av.Hur det ideala tillståndet av avslappningoch balans  skiftar något från person till person.
Frågan är hur vi ska kunna lära oss att snabbt slappna av när vi behöver det som bäst.
Problemets kärna heter  " viljeansträngning.  Hur slappnar man av  viljemässigt?
Föreställ dig  när du ligger sömnlös och Ska sova, Hur gärna  du än vill sova så somnar du inte. Hur mycket du än anstränger dig så uppnår du bara motsatt efekt.
Om du biter samman tänderna och  tar i allt vad  du är värd så blir  resultatet inte enbart  att du inte kan sova,   du blir arg, känner maktlöshet.  Tanken på att du faktiskt MÅSTE sova  inför en krävande dag ökar spänningen  och låsningen ytteligare, Du biter i kudden och vrider  och vänder dig. ...
Misströsta  nu INTE!  Det finns faktiskt  metoder för  att lära dig styra dig själv i mycket stor utsträckning.
Egenligen borde utrycket  ' lära ' bytas ut mot ' återinlära' eftersom det mer handlar om att återuppväckade naturliga , slumrande kunskaper i konsten att  slappna av, vi alla fötts med.
En konst  du kan studera hos varje friskt och  lyckligt barn, också hos hundar, katter mm..   Hästarna står ju och sover:)
Som vuxen  har du förlorat  större delen av denna gudagåva'  om du inte tillhör de lyckligt lottade "  som redan insett  vikten av att bevara den!  Meditation är väldigt bra :)
Problemet med alla meditationstekniker är emellertid att de kräver mycket tid  och speciella omständigheter , Eftersom vardagslivet  för de flesta  av oss ställer varierande  krav på oss, är det inte alltid tid & rum passar  för att ta till meditation, när vi behöver avslappning!
Idealet är då en teknik som är tillämpbar i alla situationer, var vi än befinner oss. För att nå så långt behövs träning & åter träning i att återföra oss till barnets omedelbara sätt att slappna av.




Så vägen till avslappning...
Det första steget är att bli medveten om  sina spänningar. Hur känns det att vara riktigt avslappnad?
Som att vara sömnig?  Visst man kan vara avslappnad  även då,  men syftet här är att lära ut avslappning som ett hjälpmedel att klara intellektuella och  fysiska påfrestningar!
Avslappning är inkörsporten till större kontroll över den omedvetna delen av vårt jag' .
Lyckas vi ta den kontrollen kan vi sedan använda avslappningen till att  både kunna somna när vi vill och att vara klavakna  och på toppen av vår förmåga när vi behöver det! Vi leder av både kroppsliga & mentala spänningar . För att kunna ta kontroll över det som orsakar  spänningarnamåste du särskåda  de grundläggande hindren till att spänna av" Ett av de största hindren är att veta exakt hur det känns att vara spän och  hur det känns att vara avspänd.
För att börja med  det mest påtagliga så tar du kroppen först:
som sagt , överallt :))
-  Spänn din högra hand så hårt du kan.
- Tänk efter hur det känns att ha den spänd. Känn hur det känns.
- Slappna sedan av i din högra hand,
- Tänk efter  hur det känns att ha handen totalt avslappnad.
Känn hur det känns.


- Gå vidare  till att försöka spänna hela underarmen,  Bara underarmen, inte överarmen.

Troligtvis spänner du automatiskt  stora delar av överarmen samtidigt ".

Redan detta visar hur sbesvärligt dte kan vara att avgränsa spänningarna i kroppen, MEN DET GÅR!!!
- Jämför sedan  med hur det känns att slappna av :)


På detta sätt går du igenom hela kroppen, Den grundläggande principen att det finns ett motsatsförhållande som vi måste bli medvetna om.   Medvetna och omedvetna  spänningar i musklerna kontra totalt avslappnade och befriade muskler.
Spänningarna är inte mindre bara för att det är omedvetna, Tvärtom:)
Omedvetna späningarna är de som håller i sig längst,  och som tömmer våra  energiförråd  på ett smygande  och lömskt " vis.
Vi måste alltså  kunna känna igen varningssignalerna för att kunna  bromsa !

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback